De Doula

Toen ik tijdens mijn studie Vroedkunde de Doula leerde kennen, sprak mij dat meteen enorm aan. Ik had voordien nog nooit van ‘een Doula’ gehoord, maar ik toonde er meteen enorm veel interesse voor en begon ineens ook aan heel wat opzoek werk hierover. Ik had het op dat moment al vaak lastig met wat mijn gezondheid betreft, vooral tijdens stages liet mijn lijf mij vaak in de steek. Ik was toen al bang dit niet te kunnen blijven volhouden. Ik besloot toen daar op dat moment dat iets in die richting het ideale alternatief zou zijn voor moest mijn lijf het ooit niet meer aankunnen.

Toen ik uiteindelijk in januari mijn Vroedkunde-verhaal heb moeten opgeven, dacht ik meteen terug aan dat doula-idee en die bewuste afspraak die ik toen ongeveer een jaar geleden met mezelf hierover gemaakt had. Het eerste idee dat ik had was om tijdens mijn herstel een (op afstand) opleiding tot Doula te volgen, om dat ‘stilzitten toch echt niets voor mij was’, althans dat dacht ik toen. Ik zou die cursus dan gevolgd hebben, om op de ‘goede momenten’ toch iets om handen te hebben en met iets te kunnen bezig zijn. Het plan was toen nog wel om na een paar maanden ‘rusten’ wel weer met Vroedkunde verder te gaan. Maar; het feit dat ik gelukkig word van creatief met iets te kunnen bezig zijn, zorgt ervoor dat ik mij hier eigenlijk veel beter bij voel. En ik weet nu gewoon dat dit de beste keuze is. Ik voel hoe ik zelf ‘openbloei’ door Doula te zijn, en mijn persoonlijkheid die creativiteit echt nodig heeft. Dat gevoel van mijzelf verder ontplooien had ik tijdens mijn Vroedkunde stages echt totaal niet.

Maar de reden om dit blogbericht vandaag met jullie te delen is eigenlijk niet om jullie mijn eigen verhaal te kunnen vertellen, maar toen ik enkele maanden geleden thuis met dat doula-idee afkwam, wist niemand waarover ik het had. Een Dou-watt?? En aangezien ik deze vraag nog regelmatig krijg, nu dus deze blog.

Wat is een Doula? – Een Doula wordt het best omschreven als een ‘zwangerschaps- en geboortecoach’. Het is een aanvulling op de medische zorg, die bestaat uit praktische en emotionele begeleiding en ondersteuning tijdens de zwangerschap en geboorte. Dit door het geven van prenatale uitleg, indien gewenst aanwezig te zijn tijdens de bevalling en begeleiding tijdens de kraamperiode. Als Doula ben je verantwoordelijk voor het welzijn van de aanstaande ouders. Je mag geen medische handelingen uitvoeren, maar je zorgt voor het sociale en emotionele aspect. Ze creëert als het ware een veilige omgeving voor de vrouw en stimuleert haar om naar haar eigen lichaam te luisteren. Het lichaam van een zwangere vertelt op verschillende manieren tijdens de zwangerschap wat ze precies nodig heeft op welk moment. Op die manier krijgt de aanstaande mama de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn en alle emotionele en fysieke spanningen los te laten. Op deze manier ontdekt de vrouw dat zij krachten in zich heeft waarvan ze niet wist dat die bestonden. Als Doula ben je gedurende de hele zwangerschap en geboorte aanwezig, om dit proces te ondersteunen. Ze is er bovendien niet enkel voor de toekomstige mama, maar ook voor de aanstaande papa. Ook voor hem biedt de Doula emotionele ondersteuning tijdens deze bijzondere, spannende en vermoeiende uren rondom de geboorte van hun kindje. De Doula kan ook fysieke steun geven en een comfortzone creëren door bij te staan waar nodig. Al betekent dat soms ook gewoon op de achtergrond aanwezig zijn. De nadruk ligt op het geruststellen, aanmoedigen, het fysieke contact en het comfort bieden aan de toekomstige ouders, zodat ze de geboorte van hun baby op een zo mooi mogelijke manier kunnen beleven.

Waarom een Doula? – De steun die je als Doula kan geven, verschilt duidelijk met de steun die de partner of een andere bekende zou kunnen geven. Haar aanwezigheid werkt geruststellend voor de partner, waardoor die ook veel meer zelfvertrouwen krijgt om persoonlijke steun te geven aan de vrouw. Met een Doula erbij kan de steun voor de mama gedeeld worden. De partner krijgt de kans om mee te doen met de bevalling op een aangename manier, doordat hij/zij wordt aangemoedigd en begeleid door de Doula. Zo kunnen beide ouders genieten van het moment dat hun kleine wonder de wereld in komt.

Het is belangrijk om te weten dat een drukke verlosafdeling met veel lawaai, veel verschillende hulpverleners en een uitgeputte partner naast je bed, een van de meest eenzame ervaringen is die je als vrouw kan meemaken. Rust, aandacht en ondersteuning blijven belangrijke termen in deze tijd waarin medische technologie al vaak de overhand durft te nemen. De connectie met de eigen natuur wordt daardoor vaak naar achter geschoven. Als Doula heb je dus de belangrijke taak om vrouwen te empoweren tijdens hun reis naar het moederschap. Een goede Doula beschikt over een sterk empathisch vermogen en een goede emotionele intelligentie. Ze moet goed kunnen communiceren met de ouders, zorgverleners en collega Doula’s. Bovendien zijn intuïtie en gevoel belangrijke begrippen in haar taak. Het is nodig een goed inzicht te hebben in de psychologie en emotionele beleving tijdens de zwangerschap en geboorte. Ze beschikt ook over engagement, verantwoordelijkheidszin en geduld.

Voordelen – Onderzoeken bewijzen dat de aanwezigheid van een Doula wel effectief voordelen heeft. Zo is de kans op een keizersnede veel minder groot als je je door een Doula laat begeleiden tijdens je zwangerschap en bevalling, is de duur van de bevalling vaak korter, is de kans dat je kiest voor een epidurale verdoving kleiner als ook de kans dat je bevalling moet ingeleid worden. Medische ingrepen worden bij een doula-begeleiding veel minder uitgevoerd.

Heb je vragen of opmerkingen? Ik hoor ze graag!

Liefs, Linde