Wereld Borstvoedingsweek 2020

Enkele dagen geleden schreef ik op mijn IGpagina een bericht over de Wereld Borstvoedingsweek. Hierin vertelde in jullie dat ik als Doula absoluut pro-borstvoeding ben. Maar dat wil niet zeggen dat, als je door mij bijgestaan wil worden, je dan ook sowieso voor borstvoeding moet kiezen. Als Doula zorg je voor het welzijn van het zwangere koppel, en niet om je eigen mening door te drijven. Tijdens prenatale gesprekjes geef ik uitleg over de voor- en nadelen van zowel borst- als flesvoeding. Je bent volledig vrij in de keuze die je maakt. De allerbelangrijkste taak van een Doula bestaat uit de zwangere vrouw op haar gemak laten voelen, en ze dus een beslissing te laten nemen waarbij zij zich 100% goed voelt.

Ik schreef ook in die post een stukje over voeden in het openbaar. Helaas wordt dat de dag van vandaag nog steeds als een taboe ervaren. Terwijl je kindje de borst geven toch gewoon het allermooiste is dat er bestaat?

‘Gewoonborstvoeding’ (een webwinkel voor borstvoedende mama’s) stuurde mij meteen na het plaatsen van dit bericht een reactie met daarin de link naar een onderzoek dat zij de afgelopen periode hebben gevoerd. Zij vroegen mij of ik dit artikel op mijn blog wilde plaatsen met daarbij mijn persoonlijk verhaal. Dus vandaar dit blogje. Het artikel met de resultaten van dat onderzoek lees je hier.

Ik vroeg via mijn IGstories of er mama’s zich geroepen voelden om hun borstvoedingsavontuur met mij te delen. Ik kreeg daar heel wat reacties op. Ze vonden het heel erg fijn zo’n intense beleving te kunnen neerschrijven en te delen met anderen. Dat is ook nog één van de redenen waarom ik die vraag op Instagram neerschreef. Schrijven kan je gevoelens en gedachten hierover echt goed ordenen. Veel mama’s gaven aan dat dit echt ideaal was om deze intense periode van bevallen en borstvoeden tijdens deze coronacrisis een plaatsje te kunnen geven.

Hieronder delen de mama’tjes en ik graag hun borstvoedingsavontuur met jullie:

Geschreven door de mama van Nore Marie – Op 21 juli gaf ik de laatste keer borstvoeding aan Nore Marie. Die dag was ze exact twee maanden oud. Ze huilde toen bijna drie weken onophoudelijk, krampjes dachten we. Ik zat er een beetje onderdoor. De hele dag door huilde ze of hing ze aan de borst. Ze zoog al mijn energie weg! Er lag ook zo’n druk op mijn schouders; zorgen voor mijn baby, qualitytime met mijn man en het huishouden.. Tot we op 22 juli zijn gestart met flesvoeding. Ze eet vier keer per dag op hetzelfde moment, slaapt de nachten door en lacht altijd als ze wakker is. Een totaal ander kind, echt geweldig! 😊 Wat kunnen we nu van haar genieten! Op diezelfde dag werd ze ook gewogen, ze kwam 330gram bij op zes dagen!! Dus ze kreeg van mij niet voldoende eten. Dit gaf mij een énorm schuldgevoel, maar de stress is nu helemaal verdwenen. Zowel ons baby’tje als ikzelf zijn veel gelukkiger! 😊 Borstvoeding is niet weggelegd voor mij en voel me er niet slecht over. Ik heb in het openbaar geen enkele opmerking gekregen tijdens het voeden, maar wel toen we met ons baby’tje op restaurant zaten.. Jammer!

Geschreven door de mama van Louise – Ik heb zo’n 2,5 maanden borstvoeding gegeven, na een spoedkeizersnede. Helaas stond de borstvoeding mijn eigen herstel in de weg. Daarom ben ik er mee gestopt. Zuigt letterlijk alle energie uit je lichaam.. Maar damn, het is wel schoon en fijn 😊. Ik had het ergens wel moeilijk deze beslissing te nemen, maar achteraf gebleken wel de beste keuze. Het is een heftige periode geweest, inclusief corona… hip hoi.

Geschreven door de mama van Liam – Ik was er deze keer op voorbereid. Ik had me na mijn vorige borstvoedingsavontuur met mijn oudste zoontje verder ingelezen en verdiept in borstvoeding, omdat ik het zo fascinerend vond. De borstvoeding van mijn eerste zoontje was echt een succesverhaal! Dat kwam zo uit de boekjes. Je zag hem werkelijk groeien op mijn mamamelk. Op 4 maart 2020 begon mijn tweede borstvoedingsverhaal. Mijn zoontje werd bij mij gelegd en ik bood hem meteen mijn borst aan. Ik had hier zo naar uitgekeken, ik was zo verheugd om nog eens te mogen voeden. Liam hapte meteen aan, had een erg sterk zuigvermogen en leek er mee weg te zijn. Ik was blij! De eerste dagen waren pittig. Mijn man ging meteen weer aan het werk (zelfstandige) en we hebben nog een spruit van 3,5 rondlopen. Maar oké, die ging die dagen naar school en dat maakte dus enkel de ochtend en avonden druk. Maar toen viel het land stil. Zeg maar; de wereld stil. En ergens tussen die stilte zat ik in een massale chaos van een week oude baby en een kleuter die nu non-stop thuis was. Daarbovenop waren we net een week verhuisd, en stond het hier dus nog aardig te dansen.. Mijn hele plannetje, mijn bedoeling, visie, doelen en structuur vielen allemaal weg. De hulp die ik voor ogen had van mijn ouders, schoonouders en kraamzorg verdween en ik zat alleen met mijn twee kindjes thuis. Ik heb gehuild, veel gehuild. En niemand kwam mij troosten. Mijn ouders videobelden me meermaals per dag. Mama zag mijn vermoeidheid en huilde samen met mij mee. Onbewust was ik Liam minder en minder aan het aanleggen.. Of beter gezegd; minder lang. Omdat mijn kleuter ook honger, dorst en mama nodig had. Ons kleintje geraakte daardoor meer en meer overstuur en de voedingen verliepen stressvoller en houterig. En zo ben ik nochtans helemaal niet! Ik kan die toch? Ik heb dit nog al gedaan! Ik heb toch melk? Waarom drink je niet? Heb je wel voldoende? Moet ik nog aanleggen of even wachten? Ik wist het niet meer. Ik huilde nog meer en mijn productie ging zienderogen achteruit. Ik belde toen mijn vroedvrouw op, die ook lactatiekundige is en mij (ook bij mijn eerste zoontje) fantastisch heeft bijgestaan. Ze kende me, ze wist dat ik dit wel kon. Maar Liam kon het niet. Hij had inmiddels een verkeerde drinktechniek ontwikkeld, kon de vacuüm niet houden en kreeg dus veel de weinig mamamelk binnen. Ik bleef volhouden, andere houdingen proberen, gebruikte een haakaa, gaf de opgevangen melk bij nadien… Maar kolven lukte me niet. Ik had hier ook bij mijn eerste zoontje erg veel moeite mee, nu kon ik de fut er ook niet instoppen. Ik had al zoveel stress en weinig tijd, daar kon ik me niet ook nog mee bezig houden. Niet ten koste van de (al erg weinige) tijd met m’n oudste zoontje. Na 6 weken ploeteren werd Liam opnieuw gewogen. De cijfertjes verschenen en hij was amper 100 gram bijgekomen ten opzichte van de vorige keer. Hij sliep bijna continu, en dan bedoel ik echt continu! Hij was in een soort ‘survival-modus’ gegaan waarbij hij al zijn krachten moest sparen. Ik kon dit niet laten gebeuren, ik wou dit zo graag zien lukken, maar niet ten koste van zijn gezondheid. Ik besloot op een zondag avond hem een flesje kunstvoeding bij te geven. Mijn liefste vriendin, die zelf ook een woelige borstvoeding heeft gekend, bracht me de kunstvoeding. Met tranen gaf ik hem zijn eerste flesje kunstvoeding, wat hij gulzig naar binnen werkte. Hij was voldaan, lief in slaapgevallen en ik huilde nog harder. Ik voelde me gefaald en ook erg onbegrepen. Mijn familie begreep niet waar ik zo’n punt van maakte. Ik moest maar gewoon blij zijn dat hij zo flink zijn flesje dronk! Eerlijk gezegd denk ik ook dat enkel borstvoedende mama’s dit begrijpen en zich in mijn gevoelens kunnen herkennen. Ik heb dan ook erg veel steun gehad aan mijn mede mama-maatje. Zonder haar had ik dit niet volgehouden! Nu zijn we vijf maanden verder, en drinkt mijn kleintje nog steeds bij mij! We combineren borst- en kunstvoeding en dat lukt prima voor ons! Ik ben zo ontzettend blij dat ik nog kan voeden, ook al zijn het maar ‘voorgerechtjes’ en ‘dessertjes’. Want zo noem ik mijn voedingsmomenten, omdat hij hier geen volledige voedingen uithaalt 😊. En mijn doel (de welgekende zes maanden mijlpaal) is in aantocht! En wij gaan dit vieren.. 😊 en gaan nog fijn door zolang het kan! Ik zou zelf gedurende deze borstvoedingsweek mijn verhaal willen delen op Instagram, maar merk toch dat ik niet echt durf het zo openbaar te zetten. De angst voor commentaar bestaat echt, jammer eigenlijk!

Geschreven door de mama van Juliette – Al bijna 1 jaar geef ik ondertussen borstvoeding, nooit gedacht dat we zo lang zouden doorgaan, mijn meisje en ik. We hebben na een moeilijke eerste aantal weken onze draai erin gevonden en nu zouden we allebei niet meer zonder kunnen. Al zal er natuurlijk altijd wel een moment komen dat het stopt, maar momenteel gaan we nog even door. De eerste weken vond ik het meest moeilijk, me volledig overgeven aan haar ritme. Ik ben namelijk iemand die de zaken graag volgens een bepaald tijdschema heeft, maar dat kan bij een baby die borstvoeding krijgt niet. In het begin heb ik me dan ook meermaals afgevraagd; ‘heeft ze nu weeral honger’, ‘ze slaapt zo weinig, heb ik geen melk genoeg? ’,… Ik wou dat ik me voordien beter geïnformeerd had over borstvoeding en wat daar allemaal bij komt kijken. Een praatgroep met andere mama’s over borstvoeding zou tijdens die eerste weken ook heel nuttig geweest zijn. Een goed netwerk is bij borstvoeding en mama worden in het algemeen zo belangrijk. Ik kan mama’s alleen maar aanraden om steun te zoeken bij elkaar. Er kwam verschillende kantelpunten waarin ik overwoog te stoppen. Toen ik terug ging werken na 4 maanden bijvoorbeeld, maar ik besloot toch te gaan kolven overdag (3x). Wat was dat zwaar! Nooit had ik gedacht dat ik dat ging volhouden maar mede door de steun van mijn lieve man en collega’s is me dat gelukt. Voeden in het openbaar vind ik nog steeds eng, al trek ik me daar veel minder van aan dan in het begin. Ik heb nooit negatieve opmerkingen gehad en als het mensen niet aanstaat, dan moeten ze maar wegkijken. Wel heb ik lieve blikken van anderen ontvangen toen ik openbaar voedde en dat gaf me zeker steun. Nu is bijna een jaar borstvoeding geef, vraagt mijn omgeving minder wanneer ik ga stoppen en lijken ze het meer te accepteren. Toch vind ik dat er nog veel taboe rond ‘langvoeden’ is (al vind ik langvoeden een fout woord, de WHO adviseert namelijk 2 jaar borstvoeding😊). Ik volg daarom een aantal mama’s op Instagram met baby’s aan de borst en dat geeft me steun om me soms minder ‘abnormaal’ te voelen. Aan alle mama’s overal ter wereld, maak vooral de keuze waar jij je goed bij voelt. Vanuit mijn ervaring kan ik alleen maar zeggen dat ik geniet van de 101 dingen die mijn ‘borstjes’ kunnen oplossen. Ik ben op vele zaken trots in mijn leven maar op niets ben ik zo trots als mijn babytje dat ik kan doen groeien met mijn powermelkje. Ik hoop dat we samen nog veel melkmomentjes mogen beleven 😊.

Ik wil graag Gewoonborstvoeding bedanken om aan mij te denken, en ook dit bericht te delen op jullie pagina, als ook alle lieve mama’s om hun verhaal zo open met ons te willen delen. Jullie zijn toppers, allemaal.

Hoe denken jullie over het wel of niet geven van borstvoeding?

Liefs

Linde